life-begins-in-malmoe

Senaste inläggen

Av Niklas Herrström - 11 juli 2011 23:59

Man kan tycka att det borde vara färdigt nu. Kanske till och med för några inlägg sen..


Jag kan trösta eventuella läsare med att det faktiskt är en liten bit till på väg nu. Se själv!Jag fick skruva ner det högra väggskåpet (igen) och montera passbitar, och sedan skruva upp väggskåpt (igen!!). Inte helt smidigt, men nog blev jag nöjd. Lite fog på det så blir det kalas! Okej, inget riktigt kalas - men kalasbra åtminstone.


Se! Almost there..(hmm..inte riktigt ändå..)


Satte upp passbitarna med såna här små, smarta saker. De är inte smarta i sig, men de går att använda till smarta saker!


Avloppsröret kom också på plats. Måste testa vattenflödet och -tätheten imorgon (eller någon dag när jag vågar, och orkar torka upp eventuella läckor..).


Tittut!


Alltså, varför har jag väntat så länge med att komma så här långt? Känns bara onödigt! (här skulle jag egentligen försöka lista fem-sex ursäkter, t.ex det bra vädret m.m, men det känns ju mest fånigt..)

ANNONS
Av Niklas Herrström - 9 juli 2011 21:42

Många sorger och bedrövelser har drabbat mig den senaste tiden, så köksrenoveringen har mest stått still - och bloggen med den.


Well, jag slänger ut lite bilder så ska jag försöka göra en snabbgenomgång av vad som faktiskt har hänt (jag utelämnar alltså det som inte har hänt; det är för mycket!).Som sagt så blev det en del reglar. Ingen aning om det är rätt eller fel, men det känns som att jag åtminstone är på den säkra sidan. En sak som jag inte räknade med var att jag skulle komma att borra av kablarna till spisuttaget. De är dolda i en kanal i väggen, och leder ström på 3x16 A. Borrmaskinen stannade bara. Antar att jag hade en djävulsk tur som inte fick 380 volt i mig (eller så kände jag det bara inte...).Det gick väldigt snabbt att kapa till och skruva upp gipsskivorna. Inte så tungt faktiskt, främst beroende på att de bara var 6 mm tjocka - dumt nog! (återkommer till det snart..).


Efter konsultation (som jag oklokt nog inte nyttjade innan jag skruvade upp en vägg full med 6 mm tjocka gipsskivor) så fick jag rådet att sätta upp 13 mm tjocka gipsskivor istället, eftersom jag tänker kakla på dem. Gör om - gör rätt. Bilden visar åtminstone resultatet efter att jag fått rätt på allt - nästan. En fördel med att jag fick göra om allt är ju att de nya skivorna väger ca dubbelt så mycket som de gamla, och alltså ger en del extraträning! Efter allt slit med skivorna behöver de ju några omgångar med spackel också. Bilden visar de ytor som jag sen ska måla, och som alltså är ytor som är synliga när skåpen är monterade, eller som inte ska kaklas.Annan vinkel - lika tråkigt."Spackel, spackel på väggen där; säg mig vem som tröttast på att spackla är?" Alla skruvhuvud och skarvar har fått sin beskärda del. Kanske onödigt arbete, men när det är så roligt så är det synd att låta bli!Nymålat.Ännu mer nymålat.Ett skåp på plats! Tjoohoo!


Repris ur en annan vinkel.


Två är bättre än ett.Som genom ett under trillade fler bitar på plats.


I dagsläget är ytterligare ett skåp fastsatt i bänkskåpen och i väggen. Nu är det dags för avlopp och passbitar mot väggarna. Fick en idé idag om hur de kan sättas fast på att annat sätt än vad jag först tänkt mig...


Så. Lägesuppdatering - check! Mer kommer en annan dag.


Må väl! 

ANNONS
Av Niklas Herrström - 21 maj 2011 23:17

Jag orkar inte författa en novell ikväll, så det får bli några enstaka kommentarer. Hur som helst så har jag i alla fall fått en del uträttat idag.


Två nya reglar uppsatta. Lite knepigt att hålla regel, vattenpass och slagborr med bara två armar/händer - och få  slutprodukten på plats och i våg.


Men jag lyckades! Jag kunde inte hålla mig från att provhänga ett av överskåpen (Lina har monterat). Kontrastrikt värre mellan gammalt och nytt!


Skåpet åkte ner och fler reglar upp. Jag förbererder för gipset som ska täcka väggen där skåpen inte gör det.


En bit gips på plats. Jag gjorde en "specialare" för ventilationsgallret, så att det går att plocka bort och rengöra (eller om man vill göra något annat med det? Alla har vi våra specialintressen!).


Jag lyckades få av ytterligare en bit av avloppsröret. Nu känns det bra inför montering av vattenlås och tillhörande koppling mot avloppsstammen!


Ode to the sewage pipe.


Imorgon är det mer reglar och gips som ska på plats.


God natt!     

Av Niklas Herrström - 19 maj 2011 22:06

Många inlägg nu. 17 st om köksrenoveringen, och fler ska de bli! Någon som vill starta vadslagning om hur många de blir innan jag är färdig?


Som synes har jag gjort som TV-kockarna - förberett litegrann. Plötsligt är alla bänkskåp monterade! Tadaaa! Jag bytte ben på dem också, för jag hade köpt snygga och dyra (och fel!) ben, som jag sen "tänkte" gömma bakom en konsol. Dock tänkte jag inte på det när jag köpte benen (uppenbarligen!), utan jag fick göra ett återbesök på IKEA och byta in/köpa nya. Gör om - gör rätt!


Vattenrören har vaknat till liv och sträcker sig efter solljuset (efter att jag knäckte nacken på dem).


Tänk - om en månad (förhoppningsvis!) så bidrar dessa till att möjliggöra tillagningen av en middag (eller åtminstone bidrar de till att underlätta diskandet efteråt) i det nya köket. Bara att jobba på!Stort hopp! Ny dag - nya aktiviteter. Dags att sätta igen det gamla vatten- och avloppsschaktet. Skönt att bli av med eländet! Eller, åtminstone gömma det!


Varför sitter kattluckan så högt upp? Nog för att katter är bra på att hoppa, men detta är ju löjligt! (Ja, jag vet - löjligt!).


Tillfredsställelsen är stor. Inte total, men stor!


   

Av Niklas Herrström - 19 maj 2011 21:57

Sådär!


Tillbaka från Manhattan, och full av inspiration för fortsatt renovering. 


Eller...snarare full av "anti-inspiration". En av de (många) saker som jag och amerikanerna inte tycker lika om är heminredning.


Hur som helst. Full rulle på renoveringen nu! 


As follows!


Vaskskåpet "på plats", dvs. monterat och inställt på prov (för att se hur det ser ut. Känns lovande!).


Som regel så reglar jag inte särskilt ofta, men när det gäller köket så gör jag ett undantag. Regler är till för att brytas? Jag hoppas att inte reglarna gör detsamma!
 

Som den observante observerat så har jag lagt ut skyddspapp och också gett mig på vattenrören. Mer om det nedan.


Ur en annan vinkel (både för kameran och rören).


Rör det rör så rör det.


Det ena röret till det andra: "Jag är så fäst vid dig!".


Mer i nästa inlägg!      

    

Av Niklas Herrström - 15 april 2011 23:07

Tyvärr har det inte hänt så mycket här den senaste tiden.


Anledningen är främst att det inte hänt så mycket med köket heller. Jag har nämligen behövt vänta på en elektriker som, efter att jag väntat i 1½ vecka, drog om lite kablar i väggen.


Med det gjort så är det dags att montera bänkskåpen. En bit stödregel är monterad, men sen tog det stopp eftersom jag kom på att jag behöver ett vattenpass för att reda ut resten. Nu är det åtminstone införskaffat, så nu är det dags att ta itu med resten, dvs;


# montera mer stödregel

# köpa skåp och sätta dem på plats

# montera 45-regel att skruva fast skåpen i mot väggen

# göra hål i bottenskivan för köksavloppet


Först ska jag dock åka på inspirationsresa - till New York City!


Efter hemkomsten är det full rulle i köket som gäller!


Av Niklas Herrström - 28 mars 2011 20:33

Sådär ja! Det börjar arta sig!


Listerna är på plats. Snart dags att börja montera underskåpen och skruva fast dem.


Först måste jag dock få lite eljobb utförda.

Golvlisterna är grundmålade en gång (tack Lina!) och ikväll kom även de sista två bitarna på plats. Grundmålning en gång till, och sen en sista strykning innan det är färdigt. Härligt!   

     

Av Niklas Herrström - 20 mars 2011 22:50

Det börjar arta sig nu! 


Golvet är polerat, de nedfläckade väggarna är ommålade och en golvlist är på plats.


 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se